5.6.25

Contra l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell

En els últims mesos, l'oferta pública d'adquisició (OPA) del BBVA sobre el Banc Sabadell ha generat un intens debat en l'àmbit polític i econòmic. Tres figures destacades, Artur Mas, Pere Aragonès i Ximo Puig, junt amb diversos exconsellers d'Economia, han expressat la seua ferma oposició a aquesta operació. En aquest article, m'alinee amb la seua visió i argumente en contra de l'OPA, destacant les implicacions polítiques, econòmiques, territorials i socials que comporta.

L'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell es va llançar fa 13 mesos, i des de llavors ha sigut objecte d'escrutini per part de diverses institucions i actors polítics. Després d'obtenir l'autorització de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el procés ha avançat a una fase en la qual el Govern pot intervenir. El ministre Carlos Cuerpo ha decidit elevar el dictamen de la CNMC al Consell de Ministres, que té fins al 27 de juny per decidir si suavitza, endureix o confirma els compromisos establits.

Artur Mas, Pere Aragonès i Ximo Puig, junt amb els exconsellers d'Economia Oriol Junqueras, Andreu Mas-Colell, Natàlia Mas Guix, Antoni Castells i Vicent Soler, han rebutjat l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell, qualificant-la d'insòlita i contrària a l'interès general. Han destacat que l'OPA accentuaria el desequilibri territorial existent, ja que el tancament de fins a 800 oficines afectaria especialment a zones amb baixa densitat d'oficines bancàries. A més, l'impacte sobre l'ocupació seria molt sever, amb la pèrdua de nombrosos llocs de treball en les regions afectades. També es produiria una exclusió financera i menor accés als serveis, perjudicant a les pimes i a la ciutadania en general. La operació reduiria les opcions de finançament per a les pimes, que depenen en gran mesura del Banc Sabadell. A més, es crearia una situació de desarrelament territorial del capital, ja que el 85% del marge del Banc Sabadell es genera a Espanya, mentre que en el cas del BBVA no arriba al 30%.

L'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell té profundes implicacions territorials, econòmiques i socials. En primer lloc, el tancament d'oficines bancàries en zones amb baixa densitat d'oficines afectaria negativament a la cohesió territorial i a l'accés a serveis financers essencials. A més, la pèrdua d'ocupació en les regions afectades tindria un impacte devastador en l'economia local i en la qualitat de vida de la ciutadania. Des d'una perspectiva econòmica, la reducció d'opcions de finançament per a les pimes limitaria la seua capacitat de creixement i desenvolupament, afectant negativament al teixit empresarial i a l'economia en el seu conjunt. Així mateix, la concentració de poder econòmic a Madrid i la pèrdua d'arrelament territorial del capital debilitarien la diversitat i la resiliència del sistema financer espanyol.

El govern espanyol i la CNMC juguen un paper crucial en l'avaluació i regulació de l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell. Encara que el govern no pot vetar l'operació, sí que pot establir condicions que afecten la rendibilitat de l'OPA i obliguen al BBVA a reconsiderar-la. És fonamental que el Consell de Ministres realitze una anàlisi rigorosa i tinga en compte les implicacions territorials, econòmiques i socials de l'operació. En diversos països europeus, les autoritats públiques han condicionat o bloquejat operacions similars per preservar un model bancari més pròxim, plural i resilient. És imperatiu que el govern espanyol actue amb claredat i responsabilitat institucional per protegir l'interès general i garantir l'estabilitat del sistema financer.

L'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell posa de manifest la creixent concentració del poder econòmic en el sector bancari i els seus riscos associats. Les grans fusions bancàries concentren poder i generen riscos estructurals que poden comprometre l'estabilitat del sistema financer. És fonamental promoure un model bancari més pròxim, plural i resilient, que fomente la diversitat i l'arrelament territorial del capital.

M'alinee amb la visió d'Artur Mas, Pere Aragonès i Ximo Puig en la seua oposició a l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell. És necessari protegir l'interès general, preservar la cohesió territorial i garantir l'accés a serveis financers essencials per a tota la ciutadania. El govern espanyol i la CNMC han d'actuar amb responsabilitat i rigor per evitar una operació que, en última instància, seria perjudicial per a l'economia i la societat en el seu conjunt.