24.9.24

La Cruïlla de Galmed i el Futur Industrial de Sagunt

Les negociacions de l'ERE d'extinció de Galmed, la factoria de transformació de l'acer de Port de Sagunt, han fet un gir inesperat amb l'anunci d'un possible comprador que podria salvar els llocs de treball dels 120 treballadors actuals de la planta de ThyssenKrupp. L'empresa interessada, Network Steel Resources (NSR), ja té presència a Sagunt a través d'Ibersteel, i recentment ha rebut una injecció de capital de l'acerera japonesa Marubeni-Itochu Steel (MISI), que ha mostrat interés a invertir a Espanya.

L'adquisició de Galmed representa una oportunitat estratègica per a NSR i MISI de consolidar la seua posició al mercat espanyol en un moment en què la indústria auxiliar de l'automòbil enfronta una crisi de demanda. No obstant això, aquesta situació també ha reduït els preus d'adquisició de factories, beneficiant les empreses més fortes. La ubicació estratègica de Galmed, a prop d'un port marítim i ben comunicada amb les factories de Ford, Opel i Seat, és un punt a favor. 

Tanmateix, l'escepticisme persisteix perquè no és la primera vegada que ThyssenKrupp intenta tancar Galmed, i en anteriors ocasions, les negociacions per trobar un comprador no han fructificat.Malgrat l'optimisme generat per la construcció de la Gigafactoria de Volkswagen a Park Sagunt, el tancament de Galmed seria un cop dur per a l'economia local. Per això, tots els sectors polítics, socials i empresarials de la ciutat estan atents a la decisió final sobre la planta.

El tancament de Galmed no és un fet aïllat en la història industrial de Sagunt. Fa quaranta anys, la ciutat va viure una situació similar amb el tancament dels Altos Hornos del Mediterráneo (AHM). El 1984, la decisió del govern de tancar AHM va deixar milers de treballadors a l'atur i va sumir la ciutat en una profunda crisi econòmica i social. La lluita dels treballadors d'AHM, que va durar quatre-cents trenta dies, és un recordatori de la resistència i la tenacitat de la classe obrera saguntina.La història sembla repetir-se amb Galmed. Igual que amb AHM, la ciutat enfronta la incertesa i la por de perdre una font vital d'ocupació. 

No obstant això, la possible intervenció de NSR i MISI ofereix una llum d'esperança que no existia fa quatre dècades. La situació estratègica de Galmed i l'interés d'inversors estrangers podrien ser factors decisius per evitar un desenllaç similar al d'AHM.

El Camp de Morvedre ha estat testimoni de nombroses promeses d'industrialització al llarg dels anys. Des de la reconversió industrial dels anys 80 fins a la recent construcció de la Gigafactoria de Volkswagen, la regió ha vist com les promeses de desenvolupament industrial s'han materialitzat amb alts i baixos. 

La possible salvació de Galmed podria ser un pas més cap a la consolidació de Sagunt com un pol industrial clau al Mediterrani.

La situació de Galmed és un reflex dels desafiaments i oportunitats que enfronta la indústria a Sagunt. La història d'AHM ens recorda la importància de la resistència i la unitat en temps de crisi. Amb la intervenció adequada i el suport d'inversors compromesos, és possible que Galmed no només sobrevisca, sinó que prospere en un futur industrial més prometedor per a Sagunt i el Camp de Morvedre.

Share:

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.