18.9.23

De l'administració pública en l'era de la IA

La digitalització de l'Administració Pública i l'aplicació de la intel·ligència artificial poden suposar una millora en l'eficiència, la qualitat i la transparència dels serveis públics, així com una major facilitat i comoditat per als ciutadans a l'hora de realitzar els seus tràmits i gestions. No obstant això, també poden sorgir alguns problemes o dificultats que és necessari abordar i resoldre.

El primer i més important la bretxa digital ja que no tots els ciutadans tenen el mateix accés i coneixement de les tecnologies digitals, la qual cosa pot generar desigualtats i exclusió social. És necessari garantir que tots els ciutadans puguen accedir als serveis públics digitals, i que compten amb la formació i el suport necessaris per a utilitzar-los de manera adequada i segura.

I això implica posar recalcament en la ciberseguretat i la privacitat en els serveis públics digitals que impliquen el maneig i l'intercanvi de grans quantitats de dades personals i sensibles, la qual cosa requereix una protecció adequada enfront de possibles atacs, robatoris o fugues d'informació. És necessari establir mesures de seguretat i de control que garantisquen el compliment de la normativa de protecció de dades, i que generen confiança i transparència entre els ciutadans i l'Administració.

I a això li podem sumar l'ètica i la responsabilitat. Els sistemes d'intel·ligència artificial poden prendre decisions o realitzar accions que afecten els drets i els interessos dels ciutadans, la qual cosa planteja qüestions ètiques, jurídiques i socials. És necessari establir uns principis i uns criteris que regulen l'ús de la intel·ligència artificial en l'Administració Pública, i que asseguren el respecte als valors democràtics, l'equitat, la no discriminació, la explicabilidad i la rendició de comptes.

I com no, la innovació i la col·laboració perquè la digitalització de l'Administració Pública requereix d'una transformació cultural i organitzativa que fomente la innovació, l'agilitat i l'adaptació al canvi. És necessari impulsar la col·laboració entre els diferents nivells i departaments de l'Administració, així com amb altres actors del sector privat, acadèmic i social, per a aprofitar el potencial de la intel·ligència artificial i oferir millors solucions als problemes públics.

Alguns països ja han avançat en l'adopció de la IA en l'Administració Pública, i han obtingut resultats positius en diversos àmbits. Per exemple, el Regne Unit ha potenciat el seu sistema de control de trànsit amb IA, amb l'objectiu d'augmentar la seguretat viària i reduir les infraccions al volant. La IA està ajudant a detectar infraccions que les altres tecnologies no aconsegueixen veure, com l'ús del mòbil, el cinturó de seguretat o el carril bus.

Un altre cas d'èxit és el de la inversió del Regne Unit en IA per a reduir els temps de tractament contra el càncer. El Govern britànic ha destinat 50 milions de lliures (58,8 milions d'euros) a cinc centres d'excel·lència en IA que s'encarregaran d'analitzar les dades dels pacients i de dissenyar tractaments personalitzats i més efectius. S'espera que aquesta iniciativa beneficie a més de 40.000 pacients a l'any i que contribuïsca a millorar la supervivència i la qualitat de vida dels malalts.

Segons les dades la inversió en IA a Espanya ha sigut inferior a la del Regne Unit, tant en termes absoluts com relatius. Per exemple, el Govern espanyol va anunciar una inversió pública de 600 milions d'euros per al període 2021-2023 per a impulsar l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA), mentre que el Govern britànic va destinar més de 2.300 milions de lliures (prop de 2.700 milions d'euros) en aquest sector des de 2014. A més, la inversió privada en IA al Regne Unit va ser de 4.650 milions de dòlars (4.580 milions d'euros) en 2021, molt superior a la d'Espanya, que s'estima en uns 4.000 milions d'euros entre 2021 i 2023, dels quals 3.300 milions serien induïts per la inversió pública.

En termes relatius, la inversió en IA a Espanya suposa aproximadament un 0,05% del PIB nacional, mentre que al Regne Unit representa al voltant del 0,1% del PIB. Així mateix, el Regne Unit se situa en la tercera posició mundial en inversió en IA, només per darrere dels Estats Units i la Xina, mentre que Espanya ocupa el lloc 13 a Europa i el 28 en el món, segons l'Índex de Preparació per a la IA de 2020.

Gràcies a aquesta edició fem un seguiment puntual de la política valenciana, amb exclusives com l'àudio de Carlos Mazón, en el qual l'ara president de la Generalitat, revelava en una conversa amb dirigents del PP la seua disposició a pactar amb l'extrema dreta de Vox. Seguim temes d'impacte ciutadà com la polèmica ampliació del Port de València. Sense oblidar la memòria democràtica ni, per descomptat, els processos judicials en els quals encara es depura la corrupció política de l'anterior etapa d'hegemonia de la dreta. La nostra informació, a més, es publica també en versió en valencià, i inclou continguts de caràcter cultural.

Aquestes dades mostren que el Regne Unit ha apostat més fort per la IA com una estratègia per a impulsar la innovació i el creixement, i que ha obtingut casos d'èxit en diferents sectors, com la salut, l'energia o el transport. No obstant això, Espanya també té oportunitats per a millorar la seua posició i aprofitar els avantatges d'aquesta tecnologia, si s'aposta per una regulació adequada, una formació de qualitat i una col·laboració entre els diferents actors implicats en el desenvolupament i l'aplicació de la IA en el sector públic i privat.

La IA és una tecnologia que ofereix grans oportunitats per a millorar els serveis públics i la relació entre els ciutadans i l'Administració, però que també requereix d'una regulació i una gestió adequades per a garantir el seu ús ètic, legal i socialment responsable. El Regne Unit és un exemple de país que ha apostat per la IA com una estratègia per a impulsar la innovació i el creixement, i que ha obtingut casos d'èxit en diferents sectors. No obstant això, encara hi ha molt de camí per recórrer i molts reptes per afrontar per a aprofitar tot el potencial de la IA en l'Administració Pública.

Share:

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.