Els autors comarcals Carme Rosario i David Gómez de Mora recuperen en un llibre titulat “LOS AZULEJOS DE COCINA DEL CONVENTO DE LOS SERVITAS DE QUART DE LES VALLS” part de la història de Quart i de la religiositat del poble.
En molts pobles valencians, hi ha cases que amaguen tresors culturals en forma de taulells antics, frescos i altres elements arquitectònics que són testimonis muts de la història local. Els propietaris d’aquestes cases, sovint sense cap mena de subvenció o ajuda governamental, es dediquen amb passió i dedicació a la preservació d’aquest patrimoni. Aquesta tasca, lluny de ser fàcil, requereix un compromís profund amb la memòria del poble i un amor incondicional per la seua història.
En aquest cas tal i com diu en la dedicatòria del llibre, gràcies a la sensibilitat de la família d’Angeles Porter Asensio tenim hui en dia aquest catàleg “LOS AZULEJOS DE COCINA DEL CONVENTO DE LAS SERVITAS DE QUART DE LES VALLS”.
En aquest context, també la figura del cronista del poble esdevé essencial. El cronista és l’encarregat de documentar i narrar la història local, posant negre sobre blanc els esdeveniments que han marcat la vida de la comunitat. La seva tasca no és només la de registrar fets, sinó també la de donar-los sentit i context, connectant el passat amb el present.
I ací cal destacar a les autores del llibre. La primera d’ella es Carme Rosario Torrejón de Quart de les Valls. Ella és Mediadora cultural, Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de València i Doctora en Història de l'Art per la mateixa universitat. Cronista oficial de Quart de les Valls (València). Parlem d’una persona que ha publicat diferents llibres sobre noblesa i heràldica local. A més, és autora de 20 articles publicats en revistes d'investigació de diferents universitats, així com en revistes d'àmbit comarcal.
Divulgació històrica en diferents periòdics comarcals i habitual col·laboradora de l'espai Cròniques i Llegendes de Morvedre dins del programa Más de Uno Sagunt en Onda Cero. A més, és redactora habitual de la Història de Quart de les Valls, en la web de l'Ajuntament de la mateixa localitat.
Els temes d'investigació que aborda són l'estudi edat mitjana així com el patrimoni, l'art i la noblesa del Camp de Morvedre, i la història i art de Quart de les Valls, en particular.
Per altra banda tenim a David Gómez de Mora, de Vinaròs, Professor d'educació secundària i Llicenciat en Geografia per la Universitat de València i titulació eclesiàstica de Ciències Religioses per la Universitat Sant Dámaso de Madrid.
Cronista oficial de sis municipis de la província de Conca: Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete i Villarejo de la Peñuela.
Té un total de 25 llibres entre els anys 2007-2024, desenes de conferències, a més de més d'un centenar d'articles en revistes de divulgació local i comarcal.
Divulgació històrica a través del programa Ser Història Maestrat en Cadena Ser.
La sensibilitat dels propietaris de cases amb patrimoni cultural valencià i la tasca del cronista són dos pilars fonamentals per a la preservació de la memòria històrica dels pobles. Sense el seu compromís i dedicació, molts d’aquests tresors culturals es perdrien per sempre. És important reconèixer i valorar la seva feina, ja que gràcies a ells, la història continua viva i accessible per a tothom.
En definitiva, la preservació del patrimoni cultural és una tasca col·lectiva que requereix la implicació de tota la comunitat. Els propietaris de cases històriques i els cronistes són els guardians d’aquesta memòria, treballant incansablement per mantenir viva la història i assegurar-se que les futures generacions puguin gaudir i aprendre del seu llegat.
I és per això que tenim ací davant aquest llibre “LOS AZULEJOS DE COCINA DEL CONVENTO DE LAS SERVITAS DE QUART DE LES VALLS”, és l’inici d’una meta més gran que es fer un estudi referent a tots els taulells conservats a Quart de les Valls. No obstant això, els panells ceràmics que descriuen en aquesta obra mereixen un monogràfic complet, ja que són tot un exemple de la riquesa artística que albergava un edifici que encara no ha sigut degudament estudiat a pesar que se parteix d'un treball previ elaborat per l'anterior cronista, José Queralt Diana, anomenat Convent del Peu de la Creu i Sant Sepulcre de Quart de les Valls, editat en 2008. En eixe treball s'esbossaven una sèrie d'idees relacionades amb la història general del convent.
El llibre és presenta aquest dijous 5 de setembre a les 19h al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.