Últimament li estic pegant moltes voltes al disseny urbà de la ciutat. Vos conte un secret durant la primària junt a un altre companys ens passàvem els dies pintant o samarretes d’equips de futbol (creativitat) o plànols de la nostra ciutat idíl·lica. Si, sempre he sigut així. En totes elles sempre hi havia una gran plaça la biblioteca, etc. Supose, mirant-ho amb temps i perspectiva, que reflectíem l’ambient en que vivíem i traslladàvem a eixos plànols com ens agradaria que fora la Glorieta de Sagunt al nostre parer.

Ja més de major m’interessa saber com aconseguir una ciutat més habitable. Després de llegir i llegir, anar a conferències i repensar la ciutat amb programes electorals i amb idees per millorar hem quede amb unes paraules del crack Carles Dolç, ʺen el cas del microurbanisme, les polítiques sobre jardins, per exemple, són impròpies d’una ciutat civilitzada es planten arbres ornamentals que no donen ombra, que és el que necessita la gentʺ. Esta reflexió és clara pensem la ciutat a 10/15 anys però no a 1 any vista, perquè?

Perquè no evolucionem de l’urbanisme al disseny urbà? (alè definició)

El disseny urbà juga un paper imprescindible en el dia a dia de totes les persones i de totes les ciutats. Es tracta d'una modalitat del disseny que pretén prioritzar i millorar la comoditat, practicitat i vida social dels habitants d'un lloc.

No crec que siga un treding tòpic si no que és una cosa important que implica repensar la ciutat ja que té efectes sobre els ciutadans i ciutadanes d'un lloc.

Són molts els factors del disseny d'una ciutat que ens afecten, tant a nivell físic com a nivell psicològic. Aquests són alguns d'ells: el possible excés de soroll; la contaminació; la falta d'il·luminació, i la falta de zones naturals o verdes.

És per aquest motiu que el disseny urbà ha de tenir en compte molt més que les tendències i les tecnologies. També ha de valorar tots aquells elements i aspectes que contribuiran al benestar de les persones.

I com unim la cultura digital i l’habitabilitat de la ciutat? Fàcil,  cal adaptar els espais públics a les necessitats i preferències de la societat. Estem preparats?