Mercat de Barri?


Mercat de barri? El comerç de proximitat torna a ser tendència. Però totes i tots podem comprar en eixe comerç de proximitat?

El Grup d’Alimentació Disteco explica que, cada vegada més ciutats a Espanya estan impulsant el desenvolupament i enfortiment del comerç de proximitat, mobilitzats pels fonaments d’aquest tipus de comerç:
  • Són negocis especialitzats, amb personal expert en el que comercialitza, que dóna atenció personalitzada i propera al client, el que afavoreix la confiança en els productes.
  • El tracte directe i escolta activa, els permet reinventar ràpidament, incloent la incorporació de tecnologies i innovacions.
  • Aporten identitat al barri, formen part seva cultura en molts casos, i estimulen l’ocupació, l’emprenedoria o l’autoocupació al voltant del comerç i els serveis locals.
  • Revaloren els barris quan els tornem econòmicament actius i transitats, tant per veïns com per turistes.
  • Els avantatges pel que fa al valor afegit per als barris són certament importants, i són al mateix una ampliació valuosa per a la comercialització de productes d’excel·lència i gran qualitat.

Després de llegir estos punts de segur que estàs pensant en la tenda de barri o en el mercat de barri o municipal. El Valor afegit del comerç de proximitat no sols és allò físic si no que també pot ser mitjançant altres canals.

El 30 de desembre de 2019 llegíem una noticia publicada pel departament de Comerç de l’Ajuntament de Sagunt on intervenien este departament i el de patrimoni municipal, està informació serà interessant més endavant, en la que deien “Sagunt subhastarà la concessió de 33 parades dels mercats municipals” – a Sagunt i al Port-  un lloc on vendre, que ja està dinamitzat i que duu molts anys en marxa.

Inconvenients? Està definit el que pots vendre o no, per exemple el mercat de Sagunt compta amb 40 llocs de venda, 24 dels quals estan en funcionament amb la següent distribució per productes: 11 de carn, xarcuteria, aus i ous; 3 de peix, mariscos i congelats; 1 de fruites i hortalisses i 5 d'altres productes. També hi ha dos llocs dedicats a l'ús de cambres frigorífiques i altres dos per a punt d'informació i tractament de residus.

Per altra banda, el mercat del Port de Sagunt compta amb 28 llocs en funcionament dels 45 llocs de venda que té. La distribució per productes és la següent: carn, xarcuteria, aus i ous, 16; peix i mariscos, 1; fruites i hortalisses, 5 i uns altres, 8. També hi ha dos llocs per a magatzematge.

Jo sempre he dit que un Mercat Municipal o de Barri ha de ser com un supermercat i que sumant totes les parades deuria de tindre tots els corredors del supermercat però amb producte de proximitat directa o proximitat de circuit curt. En el de Sagunt almenys això no és compleix i això provoca una incomoditat a l’hora de fer la compra.

Per altra banda l‘horari és un handicap. El mercat esta obert pels matins de dilluns a divendres, i sols obri les vesprades dels divendres. Qui pot anar a comprar? Jubilats? Jubilades? Mestresses de casa? I els demés?

Està clar que este model ha d’estar, el físic, però perquè no sumar a eixe lloc de mercat un canvi en l’estratègia de negoci i transformar-lo per tal d’arribar a tots i totes. M’agrada molt la reflexió de Rodrigo Romero, regidor dePromoció Econòmica i Ocupació de Palma de Mallorca, on explica que “volem entendre el canvi sociològic en la manera de consumir productes i serveis, la qual cosa implica que el comerç de proximitat ha de modificar les estratègies per a adaptar-se als nous estils de vida i els valors del nou consumidor”.

Si accedim a l’INE les dades son clares les compres en els Canals no tradicionals son de 556.432.591,36 milers d’euros. Perquè no sumar-se a eixe carro?

I ací és quan intervé un altre departament de l’Ajuntament, que no apareix en la noticia i que veig clau, el de Promoció Econòmica. Cada projecte que opte a un espai municipal deuria de tindre un pla de negoci i eixe moviment de transformació digital que puga assentar a un mercat fort i de continuïtat. Un projecte, una aposta per el eCommerce, una continuació del Retail amb les botigues físiques connectades al món digital, el Multicanal com a estratègia offline i online, i sobre tot, emprendre en l'economia digital de proximitat cap a on mira el món en l’actualitat.

Està doncs en perill el model de comerç de proximitat a Sagunt? Doncs si, si no és transforma si.

Cap comentari:

Publica un comentari

author
Albert Llueca 🏳️‍🌈 (a casa 🏢)
Pare, amant, confrare, faller i creador de #pallesmentals. Intentant emprendre en @morvedremedia #comunicarescoltar #yesverywellfandango #eclèctic