El passat divendres visitavem junt a Rafael Zurita Aldeguer (Universitat d'Alacant) i Juan Antonio Mira Rico (Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla), com a experts, i amb Jose Luis Arcón i Francisco Herraiz diferents zones de Sagunt, Petrés (imatge), Puçol i El Puig per a una xerrada que van a fer a Ravena amb el títol  ELS CAMPS DE BATALLA COM A PATRIMONI CULTURAL. DESPRÉS DE LES PETJADES DELS ITALIANS EN LA GUERRA DE LA INDEPENDÈNCIA ESPANYOLA

El turisme cultural és un dels segments turístics que ha experimentat major creixement en les últimes dècades, ja que la cultura apareix com una important motivació per a viatjar. Dins d'aquell, els camps de batalla constitueixen un element fonamental en la memòria de la guerra i a Espanya són un producte turístic emergent. A més, aquest tipus de turisme contribueix al coneixement dels pobles de diferents països i genera una cultura de la pau. Es considera que la visita als llocs de la guerra no solament és un viatge de plaure, sinó que també suposa un pelegrinatge a través de la història i les vivències personals dels soldats i civils víctimes del conflicte.
A partir d'aquestes premisses, la proposta de planteja la necessitat de protegir i posar en valor varis escenaris de la guerra de la Independència espanyola. En concret, es centren en diverses batalles i setges que van tenir lloc a València i on van participar, amb l'exèrcit imperial o amb els aliats, tropes procedents dels diferents regnes italians. L'explicació d'aqueixes accions de guerra i els seus efectes, allí on es van produir, subratllarà l'herència cultural de la història. I, tot açò, es veurà des d'una àmplia perspectiva territorial que relaciona Espanya i Itàlia.