25 anys. 25 anys duguem parlant d'alló que sempre anomenem la Mancomunitat del Camp de Morvedre. El sistema actual de municipis no funciona o almenys de cara a la nova Generalitat Valenciana i Diputació de València, però fem memòria. L'Estatut d'Autonomia valencià contempla la creació d'una Llei de Comarcalització, i per això la Generalitat, en un principi, encarregà un estudi a una comissió formada per experts geògrafs i economistes, des d'on es feren diverses propostes per una primera proposta comarcal oficial. No obstant això, amb aquestes propostes no es reben amb prou voluntat política de dur-lo a terme per part dels governs autonòmics que se succeeixen a partir de 1987, amb Joan Lerma de President, i hui dia la Llei de Comarcalització segueix pendent.

Com a prova d'això, el decret núm. 170 de 28 d'octubre de 1985, la Generalitat demana un informe a la Conselleria d'Administració Pública per una eventual "creació de demarcacions funcionals amb incidència en el territori de la Comunitat Valenciana". Aquest informe es publicaria dos anys més tard, en 1987, en què s'establien unes Demarcacions Territorials Homologades (DTH) de tres graus. Aquesta proposta, que no fa en cap moment cap esment la denominació de "comarca".

Al 2002 Esquerra Unida va pedre una votació a Les Corts en el mateix sentit, amb el "rodillo" del Partit Popular per davant.

Ara és necessària aquesta mancomunitat per a poder gestionar l'aigua i possibilitar la gestió d'altres serveis com són el turisme (Diputació), l'ocupació (Generalitat) que actualment està assumint Sagunt com a cap de "comarca".