La veritat que volia fer un article d'opinió referent de la necessitat de tindre una separació absoluta entre Federació Junta Fallera de Sagunt i l'Ajuntmanet. Això sí buscant sinergies per a fer de la festa marcera un referent. Però al final he vullgut parlar de la influència en les xarxes de les Falles de Sagunt, després de vore la nul·la repercussió fora de la zona de confort de Sagunt han tingut els premis dels llibrets de Falla a les Falles del Camp de Morvedre.

La influència de les xarxes socials en el mercat turístic i fester és un fet, i el gran nombre d'usuaris que mouen ha de fer-nos plantejar-nos seriosament entrar en aquest mercat.

Si realitzem una recerca avançada en twitter amb els paràmetres “fallas falles sagunt saguntí” deuríem d’obtindre totes les actualitzacions, converses, etc, referents a les FALLES DE SAGUNT. Si ordenem els tuits mostrant tots podem vore com el twitt més nou que torna la recerca és de la Junta Central Fallera amb el hastag ‏@JCF_Valencia del 15 de desembre de 2014 on diu que “NOTICIA COMISIONES Federación Junta Fallera de Sagunto .... http://fb.me/6ZIhcixZv”, és aquest l’últim tuit publicat a la xarxa referent a les Falles de Sagunt? Doncs a dia d’avui, 10 de gener de 2015, pareix que si o així almenys una persona de Guadalajara, Extremadura, Sevilla o d’alguna ciutat de fora de l’estat espanyol voria si ferà una simple recerca a la xarxa.

Per altra banda si busquem les actualitzacions de @fallesSagunt, el compter oficial de la Federació Junta Fallera de Sagunt podem vore, a 10 de gener de 2015, el següent twitt “La Falla El Romano i el CBM Port Sagunt organitzen el seu primer torneig solidari d'handbol http://fjfs.es/la-falla-el-romano-i-el-cbm-port-sagunt-organitzen-conjuntament-el-seu-primer-torneig-solidari-dhandbol/ … vía @@fallessagunt” observant que el compter de twitter de la Junta Fallera de Sagunt si que ha tingut actualitzacions però perquè no han arribat a ser indexades a la recerca de Twitter?

En twitter funcionen mitjançant tendències. La creació d'un tema de tendència és el Sant Grial per als usuaris de Twitter. Res indica millor que has cobrat importància en l'Univers Twitter que tenir el teu propi hashtag desplaçant-se a través de la pàgina d'inici de Twitter. Per a les empreses i personalitats públiques que són seriosos sobre el màrqueting en els mitjans socials, fer un tema de tendència és sovint la primera cosa en la seua llista de tasques pendents. No obstant açò, les tendències de Twitter són molt variables. Vulgues o no, els teus temes de tendència són en última instància un concurs de popularitat. Res pot garantir una tendència, però hi ha uns quants conceptes bàsics sobre què fer i què no fer quan es tracta d'arribar al estrellat en Twitter.

Per a poder dur endavant un bon posicionament en twitter de les falles de Sagunt cal, usar hashtags amb els teus twiits. Un hashtag és una forma de marcar la teua twiit amb una determinada categoria o paraula clau. Per exemple, si anares a enviar un twiit sobre un partit de handbol recent, podries inclinar-te per escriure: " Falla El Romano i el CBM Port Sagunt organitzen el seu primer torneig solidari d'handbol ". En el seu lloc, al twittear " Falla El Romano i el CBM Port Sagunt organitzen el seu primer torneig solidari d'handbol #fallas #sagunto #falles #sagunt" el teu tweet serà visible a tots els usuaris que ja estan a la recerca de tweets sobre FALLES o SAGUNT.

Com les Falles no son una cosa única de Sagunt també cal investigar quin altres temes estan com a tendència.

Podriem parlar de la presència o no de les Falles de Sagunt, de manera individual, a les xarxes però la seua presència actualment és testimonial per això compararem la presència de diferents entitats Falleres en la xarxa Twitter. Primer la de Falles de Sagunt, després Falles de Gandia i després la de Junta Central Fallera de Valencia.

Les Falles de Sagunt (@fallessagunt) des del seu naixement tenen un total de 365 twitts i segueix a 228 usuaris. Té 655 seguidors i han marcat com a preferits 78 twitts. El segon en analitzar son les Falles de Gandia (@falles_gandia) una junta fallera que podríem comparar, per quantitat de fallers i falleres i per la densitat de població, a Sagunt en este cas la presència la xarxa twitter puja amb 1.564 twitts i amb més de 1.639 seguidors. La tercera per a la comparativa és la Junta Central Fallera de València (@JCF_valencia) la qual, sorpresivament, tenint tot el recorregut que té ha aportat a la conversa en twitter 8.364 twitts i té 9.833 seguidors.

Aquestes estadístiques ens duu al cap una reflexió, la gent esta acostumada a utilitzar les xarxes en relació a les Falles? Cal més interacció entre les associacions i entitats? O cal fer més pedagogia per a que siguen els propis fallers i falleres els prescriptors?

Després de vore aquesta relació em ve al cap un compter de tuiter que conta el dia a dia, sense censura, de les falles de Valencia, Alacant i Castelló. L’usuari és @malaltdefalles on des de 2009 ha escrit més de 42.000 twitts i té més de 8.000 seguidors, està ha de ser la formula?