lleimemoria1

 
He pogut llegir està setmana que la Junta Central Fallera ha decidit retirar-li el honor de Faller Major a Franco, una petició que feia ja molts anys varen presentar un col·lectiu de persones a la Junta.

Este treball també qté a vore en el grup Compromís per les Falles uan sectorial de Compromís que està treballant de valent per poder tindre unes falles més falleres (aquest concepte ja l'explicaré, no patiu). En aquest grup destaca la regidora Pilar Soriano que ha treballat de valent aquest anys en defensa de la festa marcera.

Però seguint en el tema de la Memòria Històrica.

Des del 1965 Sagunt arrossega la deshonrosa imatge de ser una de les ciutats del País Valencià que encara compten amb la figura del dictador feixista Francisco Franco amb un títol honorífic, més concretament la Medalla d’Or de la Ciutat de Sagunt, un títol humiliant per als milions de víctimes del seu règim de mort i repressió.

No només Franco posseeix un títol honorífic, ja que el seu Ministre de Treball J. Antonio Girón, al 1957, va rebre el de fill adoptiu de la ciutat, “34 anys després de la promulgació de la Constitució, mantenir la distinció a favor del màxim responsable de la revolta militar i posterior dictadura, atempta clarament contra l’ordenament jurídic. Cal recordar que la retirada del títol de fill adoptiu a Girón i de la Medalla de la Ciutat a Franco es troba dins dels casos d’aplicació de l’article 15 de la Llei de la Memòria Històrica.

Ja hem demanat la retirada dels títols honorífics en altres ciutats, com per exemple València, en la que hi ha una sentència judicial en la que el jutge assenyala que si és d’aplicació la Llei de Memòria Històrica que estableix en l’articule 15 que les administracions públiques “prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura“. El jutge afegeix que la retirada del títol ha de ser contemplada en els supòsits que la llei fa en aqueix articule 15 “ja que qui ostenta aquell títol no va accedir a la Prefectura de l’Estat per les vies democràtiques“.

En este sentit també aprovarem en l'Ajuntament, per unanimitat, l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica, la podeu llegir ací:Aquesta Comissió de Règim Interior tornarem a demanar l'aplicació de la mateixa o que ens expliquen en que situació està.