dibuixVALORSIESPORTS-650x404

Hem de partir de la base de que jo sòc molt fan del model del club guipuzcuà del Bera Bera. Un club de San Sebastià amb les següents modalitats Rugbi, Bàsquet, Handbol, Karate, Cicloturisme, Surf, Esport Adaptat, Voleibol i Patinatge, totes aquestes disciplines baix un mateix paraigües un club "municipal" que vaig el patrocini d'intitucions, patrocinadors principals, patrocinadors oficials i col·laboradors fan que aquesta ciutat del nord puga dispossar d'esport de qualitat tant femení com masculí.

L'esperit d'aquest club sempre és potenciar la base i que baix un mateix nom és puguen aglutinar totes les disciplines posibles, i això ho aconsegueixen sumant clubs individuals (mantenint la seua identitat) dins del club matriu. Tenint clar la separació d'esport però amb una unica veu a l'hora de parlar amb Diputació, Govern autonòmic, Estatal, i amb una base/cantera sumant tots els membres molt important que fan que els patrocinadors vullguen formar part d'eixe projecte. I com no amb una filosofia de vida i una filosofia d'estimar el seu territori i la seua ciutat.

Entrem en farina, "recolzar a l'esport és un esforç econòmic que beneficia a tota la ciutat" pense que aquesta ha de ser una màxima per als polítics de la nostra ciutat. També cal recordar que quan anavem al col·legi teníem classe d'educació física. Crec que tots podem assenyalar que llavors, com ara, apreníem superació personal i esforç, a part d'agilitat i de ser més o menys feres amb la pilota. Vam aprendre això de *Citius, *Altius, *Fortius, més ràpid, més alt, més fort. Vam aprendre a créixer amb suor i a superar metes, la qual cosa després traslladaríem a altres esferes de la vida. I per això crec que l'Ajuntament ha de fer un esforç encara més del que fa actualment per poder subvencionar l'esport base, la cantera, dels clubs actuals del nostre municipi fomentant així l'esport no-competitiu i podent aproximar a la gent jove a l'esport amateur.

Base, cantera, amateur, i l'esport professional deu subvencionar-lo? Jo pense que NO. L'esport professional ha de buscar les seues formules per a poder ser autogestionable, a base de patrocinadors, a base de col·laboradors. Pot l'Ajuntament ser sponsor dels clubs professionals del nostre Ajuntament, DEu, perquè són un gran escaparat de cara a fora de la nostra ciutat i una possibilitat de ser visibles.

Recapitulant. L'Ajuntament, el municipi, els veïns i veïnes, baix el meu parer, sols deurien de subvencionar esport base, escoles esportatives i com a molt arribar a amateur (tot no professional), és a dir, el que jo considere esport no competitiu. I per a l'esport competitiu (professional) buscar les formules adequades per a poder, des d'un punt institucional, no desvincular-se dels Clubs. Igual és necessàri que l'Ajuntament tutele en el nostre municipi un sistema com el del BERA BERA, o un altre tipus de sistema d'unió temporal de Clubs (Federació pense que seria l'opció) per tal de poder fer de l'esport a Sagunt un referent, i així poder recabar millor patrocinadors i col·laboradors per als equips que participen en les categories a nivell nacional del nostre municipi.

L'esport de la nostra ciutat està madur per a fer aquest gir? Debatim-ho!

Albert Llueca
@albertllueca