Recupere un article publicat a PASE DE GOL revista del Cbm Puerto Sagunto que continua siguent vàlid i que aquestes setmanes he estat comentant amb prou gent.

El turisme és un dels principals pilars econòmics de l’Estat espanyol, i per conseqüència per a la nostra ciutat. Cal destacar que en aquesta ciutat es compten amb dos equips d’èlit en l’handbol, tant el masculiní com el femení, i aquests dos equips poden ser icones per a promocionar-se a nivell nacional i internacional com a destí turístic.

Les institucions han de buscar potenciar l’efecte crida per als turistes, més enllà del ‘sol y playa’ per el que el nostre territori es conegut sobradament en tot el món. Cal recoldar que els ingressos que deixen els turistes en les seues visitas es una partida molt important per a l’activitat econòmica local.

Fiquem un clar exemple al que volem dir relacionant l’esport amb el turisme. Tots els partits que juga l’Alser Puerto tenen la seua crònica al diari Marca, que actualment té vora a tres milions de lectors, i és més, hi han 15 equips en la lliga ASOBAL on s’ha de desplaçar l’Alser i en aquestes 15 ciutats o províncies de segur que existeixen periòdics on es contarà la crònica del partit, perque no aprofitem aquests desplaçaments i aquestes aparicions en la premsa d’arreu de l’Estat espanyol per a poder promocionar la nostra ciutat?

Açò passa el mateix amb l’equip d’handbol femení de la ciutat però amb més repercussió ja que actualment també juguen en Europa i es pot expandir encara més la nostra marca turística que al propi país.

Reprenent la idea, sabeu quan costa una publicitat a un mitja de comunicació, premsa escrita, a nivell nacional? Una mitjana de de 10.000 euros per pagina sencera i 5.000 euros per mitja pàgina. Una crònica d’un partit en ASOBAL ocupa 1/8 part d’una fulla, és a dir, una mitjana de 1.250 euros. Açò multiplicat per l’aparició en cadascun dels periòdics on es publique a nivell nacional-autonómic-europeu. Agafarem com a mesura per a comptar els 13 periòdics més importants -passant des de ‘EL PAIS’, ‘Marca’ fins arrbar a ’20 Minutos’- on el cost d’aquestes mini-campanyes de publicitat per cada partit costarien 16.250 euros en total, que si ho multipliquem per els partits que es juguen a l’any en la competició domèstica serien 487.500 euros.

Ja se que açò es ‘el cuanto de la vieja’ però pot ser la base per a desenvolupar convenis amb les entitats corresponents per a poder fomentar el turisme de la nostra localitat aprofitant la repescussió i la visibilitat dels equips esportius que tenim a l’èlit actualment i recompensar, d’alguna manera, aquestes aparicions als mitjans de comunicació a nivell nacional que es poden quantificar i qualificar una volta acabe la temporada. No sería descavellar realitzar promocions turísitiques a les ciutats on es desplacen els equips i implicar així també als equips en la promoció de la ciutat.

Necessitem idees fresques i innovadores per a poder conjugar dos actius molt importants em la nostra ciutat: l’handbol com a esport d’èlit i el turisme com a font de recursos.