La resolució de la Direcció general de Costes per la qual es modifica la línia que marca què terrens són domini de l’Estat en la platja, i quins són de responsabilitat municipal, ha deixat a l’ajuntament de Sagunt exposat davant una reclamació de 100 milions d’euros pels terrenys de l’anomenat Malecón de Menera. Aquest fet ha sigut qualificat com “extremadament greu” per part dels membres de Compromís en l’ajuntament de Sagunt els qui no solament interpreten la resolució aprovada per Costas com una decisió “netament política”, sinó que fins i tot consideren que existeixen irregularitats en els documents legals que han acabat beneficiant els interessos de l’empresa Prosagunsa enfront de les seues reclamacions judicials.


Les presumptes irregularitats assenyalades pels regidors de Compromís estan centrades en la resolució de Costes signada des de Madrid pel Director General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Pablo Saavedra Inaraja, en la qual s’aprova excloure del domini públic marítim-terrestre, la zona gestionada directament per l’Estat, la parcel·la del Malecón. En aquesta resolució que ha sigut presentada davant els tribunals per l’empresa Prosagunsa, però de la qual encara no ha rebut constància oficial l’ajuntament, no solament apareix la data la mateixa escrita a mà amb bolígraf, sinó que el document no compta amb cap segell d’eixida de registre al no estar oficialment dirigida a ningú, alguna cosa tremendament irregular segons s’afirma des de Compromís. Els terminis tampoc acaben de veure’s clars per part de la coalició nacionalista, ja que la data escrita a mà assegura que es va signar el dia 30 de juny, i Prosagunsa la va presentar en el seu judici el dia 9 de juliol, quan, segons asseguren els portaveus de Compromís, una resolució d’aquest tipus tarda uns 30 dies a arribar a les parts afectades.


La partió no és l’única bona notícia que ha rebut l’empresa PROSAGUNSA ja que l’audiència provincial li va donar la raó en les seues reclamacions sobre la propietat de l’anomenada finca registral 37.075, una pastilla de 66.000 metres quadrats dins del Malecón. “Aquesta sentència, que ha desestimat les proves topogràfiques aportades per l’ajuntament, i que desestima totes les al·legacions de COFIVACASA, empresa pública també personada en el cas, ja de per si mateix era greu, però no deixava de ser un problema de l’administració de l’Estat que és qui en el seu moment va traure a subhasta un terreny que no podia utilitzar-se, però en moure la línia de costes, precisament en la zona del Malecón, el problema passa directament a l’ajuntament, qui sense haver fet gens incorrecte, ni il·legal, es troba amb que ha de pagar, de la butxaca de tots els ciutadans, 100 milions d’euros” explica el portaveu de Compromís Quico Fernàndez.


Fernàndez destaca que la resolució de Costes no es basa en cap petició judicial, que segons la versió del portaveu de Compromís es limitava a demanar que s’aclarirà la seua pertinença o no a la zona de domini marítim terrestre, per la qual cosa considera aquesta resolució com “una decisió política, presa per un càrrec polític designat pel partit en el poder”. Fernàndez va fins i tot més enllà entroncant la decisió amb el mateix ideari del PP espanyol, en recordar que després del nomenament d’Arias Cañete com a ministre responsable de les costes espanyoles aquest ja va apuntar a la la seua intenció que la línia de domini marítim terrestre deixara de ser una molèstia per a les empreses espanyoles. “En els últims anys la línia de domini públic només s’ha mogut per a introduir-se terra endins, i ara de sobte açò ha canviat” explica l’edil. Per a la també regidor nacionalista Teresa Garcia la situació té només una interpretació possible: “l’administració de l’Estat està llevant-se de damunt un problema que ara endossa a l’ajuntament de Sagunt”.


Els membres de Compromís consideren que no queda més opció que presentar tota la batalla possible per a no haver d’afrontar un pagament de 100 milions que, actualment, no existeixen en els comptes municipals. Per açò exigeixen una primera actuació amb la presentació d’un contenciós administratiu contra la resolució de Costas, i, a partir d’ací, personar-se per via penal contra l’autor de la resolució, així com obrir un procediment de responsabilitat patrimonial contra tots els que actuen en el procés, “Costas inclòs”, paraules textuals, ja que la consideren responsable d’una decisió que,sempre en opinió dels edils nacionalistes, no ha sigut degudament justificada. “Hem consultat amb els assessors legals del nostre partit i recolzen aquesta via d’acció”—apunta Quico Fernàndez—”ja que hi ha massa coses que no encaixen en tot el que hem vist”.


Entre els assumptes que més han indignat als membres de la coalició ha estat com a pesar que l’ajuntament ha acreditat, mitjançant fotografies i cartes de navegació, que els terrenys del malecón que utilitzava la companyia Sierra Menera, i que van ser subhastats per l’Estat per a liquidar els deutes de l’empresa—iniciant així el problema actual—estaven, quan es van començar a usar , pràcticament pegats al mar, i per tant formen part del domini públic, aquesta documentació no ha servit per a canviar el rumb del procés. “S’ha permès a Prosagunsa convertir una concessió en una propietat, alguna cosa que contradiu qualsevol lògica legal” explica l’edil Teresa Garcia.


Els nacionalistes no han volgut deixar passar l’oportunitat d’assenyalar l’escassa resposta de l’equip de govern davant aquesta situació. Consideren que després de la partió l’ajuntament ha deixat de ser un mer testimoni del litigi per a ser el principal afectat, i, de nou en la seua opinió, la resposta no ha sigut l’esperada. “Les úniques declaracions que hem escoltat a l’Alcalde sobre aquesta situació no han sigut sobre la necessitat de combatre que la parcel·la es declare propietat privada, sinó sempre en la línia d’obrir la possibilitat de negociar com es compensa a l’empresa” afirmen.


FONT: EL ECONOMICO