75 anys després pareix que no es puga parlar del cop d'estat que van fer els sublevats contra la segona república, el general Franco va ser el cap visible d'un temps que va ser un dels pitjors per a uns i el millor per a uns altres.

En cap guerra hi han guanyadors o vençuts, el que hi han, com diu la meua germana, son conseqüències. La primera conseqüència per a mi es que "gràcies" al cop d'estat feixista vaig naixer a Sagunt, el meu avi, Amadeo, va ser 'exiliat' a Quartell com a càstig per haver nascut a Xàtiva, capital de la Costera, zona republicana.

Molt s'ha parlat i mai s'han arribat a conclusions per part de ningún dels dos bàndols de perque es va fer la barbàrie que es va fer durant la guerra. Perplex sempre estic quan després de la dictadura ningú va ser jutjat ni empressonat, sino que els ministres de la dictadura van ser els que redactaren la constitució de l'estat espanyol i acabaren siguen presidents de comunitats autònomes o presidents del govern, no els pesa tots els morts que van ordenar matar durant els seus carrecs com a membres del moviment?

Esta clar que els alts càrrecs no es el mateix que els càrrecs impossats als ajuntaments, per exemple es deuria de jutjar les accions d'un alcalde franquista com va ser l'Alcalde Blasco, en la dècada dels 50, o Adan, ja més antic? Doncs pense que no, eixa gent sols "complia ordres" en eixa època, pense, que estaves dins o estaves mort, i si estaves dins el millor era treballar per la teua ciutat o poble com va fer Cuadau creant la Junta Fallera de Sagunt. No ho estic justificant, sino que no podem comparar els Fraga, Aznar, Botella, Piqué, Cabanillas... amb els membres de les corporacions municipals.

El que podem fer ara a nivell municipal es cumplir amb la Llei de la Memòria històrica i fer història des de cada municipi devem de llevar tots els carrers amb denomincacions franquistes com per exemple els carres Vascongadas (gastat de manera repressora), Castilla La Nueva, Castilla La Vieja i substituir-lo per els noms oficials que apareixen en els seus Estatuts d'Autonomia, carrer d'Euskadi, carrer de Castilla-La Mancha i Castilla y León. Devem de revisar el llibre d'honors de la nostra ciutat i retirar-li els títols honorifics i medalles de la ciutat a Franco i als Ministres franquistes que van rebre cap distinció, així com convencer al Consell Escolar local per a que canvie el nom del CEIP Villar Palasí, que fa referencia a un Ministre franquista d'educació. Ès a dir, totes les distincions que es van donar durant l'època franquista en la nostra ciutat.

Les xicotetes accions ens faran ser millors, les xicotetes accions ens ajudarà a passar pàgina i a dignificar a les persones que durant el periode de guerra o dictadura van patir en les seues carns la repressió. Accions directes, accions locals per a conseguir la dignitat global.